#www.KostaShow.com

Το ασφαλιστικό, όχημα για πορεία στο… λαό

Ας συμφωνήσουμε όλοι σε κάτι βασικό. Το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας «έσκασε» στα χέρια της σημερινής Κυβέρνησης και η εξέλιξη αυτή είναι κάτι που όλοι γνώριζαν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν, αργά ή γρήγορα, με κυβέρνηση της Αριστεράς ή μη.
Το «σύστημα» έχει κρασάρει χρόνια τώρα και τ’ ότι άντεχε μέχρι τώρα οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, που σήμερα λόγω της όλης οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν να παίξουν τον αμυντικό τους ρόλο, ούτε καν να καθυστερήσουν την «έκρηξη».
Έτσι, με δεδομένο ότι τα μέτρα-παυσίπονα δεν ανακουφίζουν τον... πολιτικό πόνο, ούτε καταστέλλουν την κοινωνική αναταραχή, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καλείται να αντιμετωπίσει τον «εφιάλτη» του Ασφαλιστικού, όχι επιδερμικά, όχι με την λογική της παράτασης, αλλά «σπάζοντας αυγά» και συγκρουόμενη ακόμα και τις… παθογένειες που η ίδια ως αντιπολίτευση τροφοδότησε. Η κοινωνία «κοχλάζει» ζητώντας τα αυτονόητα, όμως το κρίσιμο είναι τι θα υπάρχει αύριο, εφόσον όλοι επιθυμούμε να κρατηθεί ένα ασφαλιστικό σύστημα με στοιχειώδη κοινωνικό χαρακτήρα.
Θαύματα και μαγικά μαντζούνια δεν έχουν θέση, όπως επίσης και ο «λαϊκισμός» που κυκλοφορεί έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο πολιτικό προσωπικό. Πέρα κι έξω απ’ ότι η Τρόικα και οι δανειστές ζητούν, εμείς ως χώρα πρέπει να δούμε τι πραγματικά λείπει, τι χρειάζεται και τι οφείλουμε να κάνουμε για τις επόμενες γενιές. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και κάπου εδώ θα φανεί πως ξεχωρίζουν «οι άνδρες από τα παιδιά».
Με την συνεννόηση στη χώρα μας να… αγνοείται, ή θα σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων - πράγμα εξαιρετικά δύσκολο - ή θα συμβάλουν όλοι στην ανώμαλή προσγείωση στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα, κάνοντας την «κοινωνική ασφάλιση» μία ωραία ιστορία που σε λίγα χρόνια θα εξιστορείται ως ανάμνηση στις επόμενες γενιές. Όσο για τις ευθύνες, αρέσει δεν αρέσει σε ορισμένους, όλοι έχουν βάλλει το χεράκι τους. Κόμματα, πολιτικοί, συνδικαλιστές, διάφοροι κοινωνικοί φορείς, Δεξιοί, Αριστεροί και Κεντρώοι. Διότι όλοι ασχολήθηκαν ανά περιόδους με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους ανθρώπων και των συμφερόντων της μίας ή της άλλης τάξης.
Η συζήτηση αυτή είναι σίγουρο ότι θα διαρκέσει, ακόμα κι αν αύριο ψηφιστεί το όποιο νομοσχέδιο που δίπλα του τιμητικά θα έχει το όνομα του αρμόδιου Υπουργού. Όσο για την λύση; Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα βρεθεί, καθώς ο λαός μας έχει αποδείξει ότι εξακολουθεί να μην είναι έτοιμος να ακούσει αλήθειες.
Για την ιστορία πάντως, μην αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο το Ασφαλιστικό να αποτελέσει το «όχημα» για μια νέα πορεία προς το… λαό, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών. Επιλογές κατά την ταπεινή μου άποψη, καταστροφικές στην παρούσα φάση για οτιδήποτε υγιές έχει απομείνει σ’ αυτό τον τόπο. Οι εξελίξεις πάντως, κοινωνικές και πολιτικές είναι μπροστά.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια