#www.KostaShow.com

Για όλα φταίνε οι… άλλοι στη λογική του «διαίρει και βασίλευε»

Έχοντας θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «διαίρει και βασίλευε», εκτοξεύοντας βολές και επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους τους… άλλους - πλην των δικών του ανθρώπων -, ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης παρουσίασε ούτε λίγο ούτε πολύ το δικό του success story, σε μια περισσότερο απολογιστική ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, με έντονο το άρωμα των εκλογών.
Στον αντίποδα βέβαια, πέραν των κοινωνικών αντιδράσεων, των δυναμικών κινητοποιήσεων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα κ.ά. βρίσκεται και το «alexit» που αρχίζει να συζητάτε αρκετά στα κοινωνικά δίκτυα.
Κάνοντας μια μάλλον αόριστη σε πολλά σημεία τοποθέτηση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός δεν εξέπληξε κανέναν. Στο γνώριμο ύφος, κατηγόρησε τους λαϊκιστές μεν, κυριάρχησε δε στον λόγο του ο λαϊκισμός, ερεθίζοντας εκ νέου τα… αριστερά ένστικτα του λαού, επαναφέροντας την όλη συζήτηση στον «πόλεμο» που έχει κηρύξει στη διαπλοκή, αλλά και στις άοκνες προσπάθειες εξυγίανσης του δημόσιου βίου, που «σκοτεινές δυνάμεις και συμφέροντα» δεν τον αφήνουν να προχωρήσει. Εμφάνιση που κατά πολλούς θεωρήθηκε προάγγελος πολιτικών εξελίξεων, ανεξαρτήτου μορφής.
Η Κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση της κοινωνίας, αλλά και ερχόμενη αντιμέτωπη με όλα όσα η ίδια ως αντιπολίτευση έχει παράξει, επιστράτευσε τα γνωστά και… δοκιμασμένα. Με πρωταγωνιστή φυσικά τον Πρόεδρο του κόμματος και του Υπουργικού Συμβουλίου η… μπάλα επιστρέφει στην εξέδρα, σε ένα γνώριμο γήπεδο αντιπαραθέσεων, όπου βασικοί παίκτες είναι «τα κανάλια της διαπλοκής», «τα συμφέροντα», «οι λίστες της… φοροδιαφυγής» κ.λπ. δείχνοντας ωστόσο την διάθεση και την αποφασιστικότητά του να κυβερνήσει, λες και μέχρι σήμερα τον είχε κάποιος εμποδίσει.
Όσο για την ουσία, σε όποιο βαθμό  μπορεί κανείς να την… αντιληφθεί, ακούσαμε υποσχέσεις - δίχως να έχει ανέβει σε τρακτέρ ή να έχει φόντο τα διόδια - που περισσότερο ανησυχία προκάλεσαν, αν σκεφτεί κανείς τα όσα μέχρι σήμερα έχει πράξει, ενώ «σφίχτηκε το στομάχι» συνταξιούχων και υπερχρεωμένων στο άκουσμα ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Κατά τ’ άλλα, μία από τα ίδια, με ευθείες βολές στην αντιπολίτευση - μάλλον επειδή έχει καταφέρει να τον αφήσει στην εξουσία ένα χρόνο - την οποία δεν την κατηγόρησε μόνο για ευθύνες στο προπατορικό αμάρτημα .
Κερασάκι στην τούρτα φυσικά, το φως που βλέπουμε στον ορίζοντα, φως που ούτε η Νικολούλη δεν μπορεί να εντοπίσει αλλά και τ’ άλλα ωραία περί ανάπτυξης το επόμενο διάστημα κ.ο.κ. Όσο για το συμπέρασμα; Εν μέσω ενός κλίματος αβεβαιότητας και υποβόσκουσας πολιτικής αστάθειας, εν μέσω μαζικής φυγής και των τελευταίων επενδυτών και κεφαλαίων της οικονομίας, εν μέσω ισχυρών κοινωνικών αντιδράσεων για τα όσα η Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και αδυνατεί ακόμα και να επιχειρήσει να εφαρμόσει, εν μέσω όλων αυτών κι άλλων πολλών το συμπέρασμα το εξάγει ο καθένας βλέποντας και αναλύοντας απλά το πόσο έχει βελτιωθεί ή επιδεινωθεί η κατάστασή του το τελευταίο αυτό διάστημα. Με τη μόνη διαφορά ότι για τον καθένα από εμάς, δεν φταίνε οι… άλλοι, αλλά… αυτοί.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια