#www.KostaShow.com

Αναζητώντας το... αύριο της σημερινής "οργής"

Το εύκολο είναι να... εκθειάσει κανείς τις απεργιακές κινητοποιήσεις, που μάλιστα είχαν πρωτοφανή συμμετοχή με εξαίρεση φυσικά τα καφέ που αντιπροσωπεύουν σε ένα βαθμό την σύγχρονη Ελλάδα έχοντας μετατραπεί σε "ναούς" απασχόλησης ανέργων, άεργων και...  απεργών.
Το δύσκολο είναι να βρεθεί - αν υπάρχει - το... αύριο της κινητοποίησης και τα αποτελέσματα στην ουσία των διεκδικήσεών της.
Αναμφισβήτητα η μαζική συμμετοχή, με αρκετές διαχωριστικές, σε κάθε πόλη της χώρας έδωσε το μήνυμα της αντίδρασης του λαού στα νέα σκληρά και δυσβάστακτα μέτρα που προωθούνται, φτάνει όμως αυτό; Φτάνει μια έστω και επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση; Αρκεί το λουκέτο για μία ημέρα της πλειοψηφίας των καταστημάτων ή ακόμα περισσότερο το κλείσιμο των δρόμων από τους αγρότες; Είναι ικανές από μόνες τους οι κοινωνικές αντιδράσεις για την επιτυχή κατάληξη ενός αγώνα που δεν έχει να κάνει μόνο με την κυβέρνηση αλλά με την συνολική εφαρμοζόμενη πολιτική στο πλαίσιο του μνημονίου;
Προφανώς δεν αρκούν όλα αυτά. Προφανώς για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να ξαναδεί την έξοδο στο τούνελ της κρίσης χρειάζονται πολλά να γίνουν, μα πάνω απ' όλα να υπάρξει συνεννόηση, ομόνοια, αλλαγή νοοτροπίας και φυσικά κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος πάνω και πέρα από τα κομματικά όρια που τίθενται πάντα. Διότι η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη αν όλοι δεν κατανοήσουμε ότι μόνο πιασμένοι χέρι - χέρι μπορούμε να επιβιώσουμε.
Χαίρονται σήμερα οι παραγωγικές τάξεις, καμαρώνουν οι συνδικαλιστές, κάνουν τσεκ-ιν και βγάζουν σέλφι στις πορείες οι εργαζόμενοι, διαμαρτύρονται οι άνεργοι, "μαρσάρουν" οι αγρότες, όμως δυστυχώς η ιστορία έχει αποδείξει ότι ακόμα και τις πλέον επιτυχημένες απεργίες τις πληρώνει και πάλι ο λαός. Έτσι λοιπόν, αφού όλοι σήμερα χαμογελούν και είναι ενθουσιασμένοι στο γενικότερο κλίμα της... αντίστασης, αρκεί να ειπωθεί ότι τα μέτρα που είναι να περάσουν, θα περάσουν και σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και το... κόστος της απεργίας. Γιατί μην πιστέψει κανείς ότι τα χρήματα που σήμερα θα λείψουν από το κράτος (κλειστά καταστήματα, ΦΠΑ κ.λπ.) θα τα πληρώσει κάποιος άλλος πέραν των γνωστών - φορολογούμενων. Κοινώς αν η "τρύπα" σήμερα είναι π.χ. 1 δις, τότε αυτό θα κληθούμε εμείς να το καταβάλουμε και πάλι. Ας είμαστε ρεαλιστές και πέρα από το πρόβλημα να δούμε και τις αιτίες που δημιούργησαν την κατάσταση αυτή, βάζοντας και τους εαυτούς μας στο συγκεκριμένο… κάδρο.
Όσο για το ασφαλιστικό και τα λοιπά μνημονιακά μέτρα; Όπως έχω ξαναγράψει, είτε θα περάσουν με βελτιώσεις για "τα μάτια του κόσμου", είτε θα πυροδοτήσουν εξελίξεις σε πολιτικό πλέον επίπεδο, με άγνωστες συνέπειες για ένα λαό που καθημερινά δοκιμάζεται.  

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια