#www.KostaShow.com

Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα

Ότι οι κόποι όλων αυτών των ετών έχουν πάει στράφι είναι περιττό να το πούμε. Οι θυσίες του λαού - ο οποίος μάλιστα δεν είχε ρωτηθεί υπό την στενή έννοια - είναι σαν να μην έγιναν ποτέ. Ο οικονομικός Αρμαγεδδών επέστρεψε και σαρώνει ότι είχε απομείνει, καταστρέφοντας μάλιστα και τα όσα με κόπο έγιναν όλο αυτό το διάστημα.

Ο κατήφορος στην χρηματιστηριακή αγορά, το ανελέητο ξεπούλημα στην λογική του «όσο – όσο», η αποχώρηση κεφαλαίων και γενικότερα το όλο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ανοίγει τις πύλες της «κολάσεως», μιας και τα όσα θα ακολουθήσουν ως… φυσική ροή των πραγμάτων θα είναι τρομακτικά. Μέσα σε αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε και την διεθνή συγκυρία και τις πιέσεις που δέχονται γενικότερα οι τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το… κραχ του Χρηματιστηρίου δεν αφορά μόνο τους επενδυτές, του μετόχους, τα στελέχη, τους Γιάνκηδες κ.λπ. Μας αφορά όλους. Αφορά τα ασφαλιστικά μας ταμεία - που είναι και της επικαιρότητας - τα οποία βλέπουν τον όλεθρο μπροστά τους, όντας μέτοχοι των τραπεζών που επίσης χρηματιστηριακά καταρρέουν. Αφορά όλους εμάς που «ματώσαμε» με το έτσι θέλω για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έγινε στάχτη κατά το ήμισυ σχεδόν σε δύο συνεδριάσεις, αφορά ολόκληρη την κοινωνία, αφού η εικόνα της διάλυσης και τους ξεπουλήματος αντικατοπτρίζει την σκληρή οικονομική πραγματικότητα στην οποία είμαστε μέλη.
Τα νταούλια που θα βαρούσαν για να χορεύουν οι αγορές δεν ηχούν ή για να είμαστε δίκαιοι, ηχούν αλλά δεν αγγίζουν κανέναν από όλους εκείνους που θα… έτρεμαν. Το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε περίοδο «εκπτώσεων», με τον καθένα να μπορεί σε τιμή εξευτελιστική να αγοράσει δεκάδες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετοχές τραπεζών για παράδειγμα, αντί να πάει για φαγητό με την σύζυγό του σε ένα εστιατόριο. Αυτή είναι η οικονομία μας. Τα ομόλογα συναγωνίζονται τον Γιουσέιν Μπόλντ στο 100ρι, με τις πιέσεις να διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό επόμενο διάστημα, αβεβαιότητας, αστάθειας και υψηλού ρίσκου σε όλα τα επίπεδα.
Και κάτι τελευταίο. Πέραν των όσων θα κληθούμε εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουμε από την βίαιη αυτή πτώση, που σιγά – σιγά θα την νιώσουμε και στην καθημερινότητά μας, πέραν των παιχνιδιών και των συμφερόντων που προφανώς διακυβεύονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι σημαντικό έστω και τώρα ο Πρωθυπουργός να επιχειρήσει να βάλει φρένο σ’ αυτό τον «κατήφορο», να σταματήσει τον κάθε ένα που χωρίς συναίσθηση των λεγομένων του προκαλεί ντόμινο οικονομικών εξελίξεων σε μια χώρα που πλέον δεν αντέχει άλλα πολιτικά τερτίπια. Κοινώς ας τελειώσει το «παραμυθάκι» των εκλογών, του δημοψηφίσματος, της οικουμενικής κ.ο.κ. Ας κυβερνήσουν αυτόν τον τόπο με σοβαρότητα ή ας αποχωρήσουν δίχως να κάνουν θόρυβο. Επιλογές ακόμα υπάρχουν, μην μας ταλαιπωρούν άλλο.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια