#www.KostaShow.com

Το ανίκανο κράτος, οι «χρυσοφόρες» ΜΚΟ και η αυτοδιοίκηση… πρόσφυγας

Θα μπω κατευθείαν στο θέμα, καθώς τα όσα εξελίσσονται πέριξ του προσφυγικού έχουν αναλυθεί σε μεγάλο βαθμό. Κέντρα φιλοξενία, περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες, αρμοδιότητες και άλλα θέματα που άπτονται της διαχείρισης εξακολουθούν να προβληματίζουν κυρίως επειδή κανείς δεν έχει πλήρη ενημέρωση για το σχέδιο της Κυβέρνησης, ένα σχέδιο που πλέον υπάρχει σοβαρή αμφιβολία αν υφίσταται.

Στην κατεύθυνση αυτή όμως, που οι… εκφάνσεις τους κράτους δίνουν την δική τους καθημερινή «μάχη» για να ανταποκριθούν στα όσα συμβαίνουν, όπως για παράδειγμα η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και οι υπηρετούντες σε στρατό και σώματα ασφαλείας, έρχονται με ένα περίεργο τρόπο να βρεθούν σε ρόλο… κράτους, διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Υπενθυμίζουμε ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι ΜΚΟ στη χώρα μας είχαν συμμετάσχει κατά το παρελθόν σε ένα ξέφρενο οικονομικό πάρτι, δίχως έλεγχο και δίχως κανείς ακόμα και σήμερα να έχει καθαρή εικόνα για τον ρόλο τους, αλλά και το ποιοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτές.
Και για να μην σπεύσουν ορισμένοι να πουν, μα καλά δεν βλέπει κανείς την προσφορά για παράδειγμα των «Γιατρών του Κόσμου», του «Ερυθρού Σταυρού», του «Χαμόγελου του Παιδιού» και μερικών ακόμα που διαπιστωμένα έχουν σημαντική προσφορά στην ελληνική κοινωνία, να σημειώσουμε ότι υπάρχει και πλειάδα ΜΚΟ που… αλωνίζουν σε μια χώρα όπου το κράτος είναι απόν. Διότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποκαθιστούν το κράτος, απρόσωπες ΜΚΟ, ούτε να αποκτούν αρμοδιότητες που να τους δίνουν την… εξουσία πάνω σε επίσημα όργανα της πολιτείας.
Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί και η χρηματοδότηση που λαμβάνουν μέσω του Κύπριου επιτρόπου, χρήματα της Ε.Ε. που δεν πάνε στο κράτος, αλλά σε Οργανώσεις αμφιβόλου προέλευσης και αποτελεσματικότητας, σε Οργανώσεις που «τσεπώνουν» το παραδάκι και όπως καταγγέλλεται σε ορισμένες περιπτώσεις… πετούν για τα μάτια του κόσμου… ψίχουλα στους πρόσφυγες. Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται, την ώρα που η αυτοδιοίκηση καλείται να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» και δίχως τα απαραίτητα κονδύλια.
Αλήθεια, μιας και είναι της μόδας τα περί διαφθοράς και διαπλοκής, θα ασχοληθεί η Βουλή με το θέμα των ΜΚΟ; Θα ασχοληθεί κάποιος βουλευτής για τα όσα λαμβάνουν χώρα στην πατρίδα μας και για το ρόλο των ΜΚΟ; Θα απαντήσει κανείς σε μία σειρά από ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα; Με ποια διαδικασία επιλέγονται οι ΜΚΟ; Με ποιους όρους και προϋποθέσεις γίνεται η χρηματοδότησή τους; Που… απολογούνται για τις πράξεις τους και πως αξιολογούνται; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα αναζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Τα 700 εκατομμύρια ευρώ είναι πολλά και ολοένα και περισσότεροι φοβούνται στη χώρα ότι ποτέ δεν θα καταλήξουν εκεί που πρέπει, αλλά για μια ακόμα φορά ακόμα κι αυτό το ποσό - ελάχιστο σε κάθε περίπτωση για τα δεδομένα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα – πιθανότητα να το… πληρώσουν οι πολίτες, πέραν των όσων έχουν συνεισφέρει στην κατεύθυνση συλλογής ανθρωπιστικής βοήθειας, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που τους διακατέχει και που όλοι οφείλουν να τονίσουν ότι πραγματικά είναι συγκινητική.
Επιτέλους έστω και τώρα το κράτος ας λειτουργήσει. Η Κυβέρνηση ας εξασφαλίσει τα χρήματα για τους ΟΤΑ κι αν δεν μπορεί ας τους δώσει την αρμοδιότητα. Όσο για τις ΜΚΟ, το έργο κάποιων εκ των οποίων είναι σημαντικό και απαραίτητο, ας έρθει συμπληρωματικά και… εθελοντικά και σε κάθε περίπτωση όχι με την «στολή» του κράτους, καθώς δεν τους ταιριάζει.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια