#www.KostaShow.com

Πρόσφυγας στην Πελοπόννησο η… λογική

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόσοφος για να αντιληφθεί το… αυτονόητο. Αρκεί πολλές φορές η απλή… σκέψη που κάνει τα πράγματα λιγότερο σύνθετα και η λογική, μέσα πάντα από τα κατάλληλα επιχειρήματα, γίνεται κυρίαρχη. Όμως ποιος έχασε την… λογική σκέψη για να την βρουν οι κάθε λογής υπεύθυνοι και αρμόδιοι στην Πελοπόννησο;

Σε μία περιφέρεια που το "δυναμικό" της αυτοδιοίκησης… αγκομαχά για να δώσει λύσεις σε ζητήματα που αγγίζουν τον πολιτισμό, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι βέβαιο ότι λίγα μπορεί να περιμένει κανείς αν ζητήσει να βρεθεί λύση σε θέματα όπως η διαχείριση του προσφυγικού!
Στην Πελοπόννησο ο πολιτισμός μας δυστυχώς φαίνεται ότι εξαντλείται σε παραδοσιακά πανηγύρια, γιορτές για τα προϊόντα της γης  και διάφορες εκδηλώσεις "ξεπατίκωμα" του νέου τρόπου ζωής για την προσέλκυση εφήμερων κερδών και εντυπώσεων. Σ' αυτή την γωνιά του κόσμου, με τη βαθιά και ανεξίτηλη ιστορία, ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο μονάχα όταν δεν επηρεάζει την ωραία μας εικόνα.
Με το όλο ζήτημα του προσφυγικού να παραμένει και σύμφωνα με τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία να αυξάνεται και πάλι, είναι δεδομένο ότι η χώρα μας για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει θα πρέπει να το επιμερίσει. Κι αυτό είναι το σωστό, καθώς κάθε σκέψη συγκέντρωσης του "προσφυγικού" σε ένα - δύο σημεία θα λειτουργήσει ως μία ενεργή βόμβα που πιθανή έκρηξή της να έχει σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή.
Η Πελοπόννησος και οι δήμοι αυτής έχουν από καιρό κληθεί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διευκολύνουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία έχει έντονα στοιχεία ανθρωπιστικής κρίσης. Ωστόσο οι άρχοντες στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφήνουν στην άκρη την αλληλεγγύη και τα υπόλοιπα λόγια που εύκολα ξεστομίζουν όταν το… πρόβλημα δεν τους αγγίζει και σπεύδουν να καλύψουν τα… νότα τους αποποιούμενοι τα όσα τους αναλογούν.
Για μία ακόμα φορά η περιφέρειά μας, που δεν έχει… επιβαρυνθεί με το προσφυγικό, έχασε μία μοναδική ευκαιρία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Κυβέρνησης και σε "νεκρό χρόνο" να προετοιμάσει όπως η ίδια επιθυμεί και σύμφωνα με τις ανάγκες της, χώρους φιλοξενίας για συγκεκριμένο αριθμό ανθρώπων. Διότι και πάλι οι αρμόδιοι λειτούργησαν με την ξεπερασμένη νοοτροπία "κάπου αλλού θα πάνε".
Αντί να καθορίσουν τις εξελίξεις, επέλεξαν και πάλι να αφήσουν το κράτος ή κάποιους άλλους να αποφασίσουν για τις περιοχές τους. Επέλεξαν να μην αδράξουν την ευκαιρία και να διαμορφώσουν αυτοί το πλαίσιο εντός του οποίου θα αναπτυχθεί η όποια λύση για το προσφυγικό και τα κέντρα υποδοχής, αλλά να περιμένουν να αντιδράσουν σε τετελεσμένες… λύσεις.
Ανεξάρτητα πάντως από τις λύσεις που θα προκριθούν και στο τέλος θα υλοποιηθούν, ένα είναι βέβαιο. Για μία ακόμα φορά, για ένα ακόμα σοβαρό θέμα οι "άρχοντες" της Πελοποννήσου δείχνουν ανίκανοι να μετατρέψουν τα λόγια σε πράξεις, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια


Υ.Γ.: "Κακές γλώσσες" λένε διάφορα για σχεδιασμούς ορισμένων που στόχο έχουν την εκμετάλλευση του… προσφυγικού για επικοινωνιακούς λόγους και την εμπλοκή του με άλλες… ευρωπαϊκές διεκδικήσεις και υποψηφιότητες.