#www.KostaShow.com

Αριβίστες και… παραγονταρέοι πρωταγωνιστές σε σκουπιδο-φαρσοκωμωδία

Ανικανότητα, λαϊκισμός, κοροϊδία και συμφέροντα είναι μονάχα μερικά από τα συνθετικά που… ορίζουν την πορεία εμπλεκόμενων σε μια απερίγραπτη κατάσταση που βιώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων.
Αριβίστες και… παραγονταρέοι, άτολμοι για το αυτονόητο, «εραστές» του εύκολου και της βιτρίνας, πολιτικοί τυχοδιώκτες που με μικρές εξαιρέσεις περίμεναν πάντα από τους άλλους να τους βρουν λύση για τα απόβλητα που οι ίδιοι παράγουν.
Ένα… παιχνίδι απίστευτων συμφερόντων, εκατομμυρίων ευρώ και ανθρώπων κατώτερων των περιστάσεων, φοβικών και συμβιβασμένων ότι πάντα θα έρθει μία κάποια λύση από κάπου… ψηλά, κεντρικά, γιατί δεν τολμούσαν να φανταστούν ότι θα σηκώσουν το βάρος των επιλογών τους. Αυτοδιοικητικοί που σπάνια πήραν το… πολιτικό κόστος, κι έφεραν μια ολόκληρη περιφέρεια εν έτη 2016 να θυμίζει… χαβούζα, με περιοχές που τρέχουν να κηρυχθούν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για να μπορέσουν να ξεφορτωθούν σκουπίδια και ευθύνες. Άνθρωποι που ακόμα κι αν… έτρεχαν μια πρόταση-λύση ποτέ δεν πήγαν μέχρι κάτω.
Υπηρέτες με την στάση τους, ενός «βρώμικου» παιχνιδιού, το οποίο κατάντησε φαράγγια, χαράδρες και περιοχές natura της περιφέρειας σε ανεξέλεγκτες χωματερές. Δίχως θάρρος και με πλεόνασμα θράσους αντιστέκονταν στην όποια λύση, πρωταγωνιστές σε μια σκουπιδο-φαρσοκωμωδία που η κατάληξή της μάλλον δεν θα είναι ευχάριστη για κανέναν. 
Η Πελοπόννησος έχει οδηγηθεί σε οριακή κατάσταση με πόλεις να είναι έτοιμες να… εκραγούν και να… πλημμυρίσουν με τα αποτελέσματα των αρχόντων που τους διοικούν και που στο όνομα των πολιτών τους εξυπηρετούν τα δικά τους πολλές φορές πιστεύω ή τις φοβίες στο να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους.
Δυστυχώς για όλους εμάς που κατοικούμε σ' αυτή την περιφέρεια, είναι μειοψηφία οι αυτοδιοικητικοί που έχουν πάρει στα σοβαρά τον ρόλο τους και προσπαθούν να δώσουν λύσεις σ’ ένα πρόβλημα δεκαετιών. Ένα περιβαλλοντικό έγκλημα που οι περισσότεροι θέλησαν να το διαχειριστούν κι όχι να το λύσουν.
Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Στο εξής η παράταση σ’ αυτό το σήριαλ θα έχει μεγαλύτερο κόστος απ’ ότι αν υπήρχε ορθή διαχείριση (τοπικά ή κεντρικά). Την ώρα που άλλες περιφέρειες της χώρας με μεγαλύτερα προβλήματα προχώρησαν μπροστά, στο Πελοποννιστάν ακόμα συζητάμε τα αυτονόητα.
Τέλος όσον αφορά την στάση της Κυβέρνησης, δεν εκπλήσσει κάποιον η ακολουθούμενη πολιτική - λογική του «διαίρει και βασίλευε» και στο ζήτημα αυτό. Καθώς μπορεί να γνωρίζουν και να έχουν συμφωνήσει στην λύση, θέλει όμως πολιτικό θάρρος για την λάβεις και την υλοποιήσεις, κάτι που όπως αποδεικνύουν δεν διαθέτουν.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια

Υ.Γ.1: Ας μην βιαστεί κανένας να δει το… πρόσωπό του μέσα σ' αυτό κείμενο, διότι σ' αυτή την περίπτωση,  μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσει την συνολική του στάση πάνω στο κρίσιμο αυτό θέμα.

Υ.Γ.2: Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει αν κάποτε εφαρμοστεί κατά γράμμα η νομοθεσία και ειδικά αυτή που αφορά στο περιβάλλον.