#www.KostaShow.com

Πρέπει να πείσουν ότι οι αλλαγές στην αστυνομία δεν γίνονται για το... ταμείο

Αρκετή συζήτηση γίνεται τελευταία και πάλι με αφορμή την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, με την κριτική να εστιάζεται κυρίως στο θέμα του κλεισίματος τμημάτων ή τη συγχώνευση άλλων. Είναι αυτό όμως το πραγματικό πρόβλημα;
Αρκούνται οι περιοχές της περιφέρειας στην ύπαρξη απλά και μόνο δομών δίχως επί της ουσίας να έχουν την δυνατότητα επέμβασης;
Προφανώς το ζήτημα της αστυνόμευσης αλλά και γενικότερα της ασφάλειας δεν είναι κάτι απλό. Αποτελεί ένα θέμα σύνθετο, μιας και η κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Βέβαια στην χώρα μας κανείς δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένος, ακόμα κι αν σε κάθε πολίτη αντιστοιχεί ένας αστυνομικός.
Δυστυχώς για όλους εμάς που ζούμε στη χώρα αυτή, το πραγματικό πρόβλημα δεν θα έπρεπε να εστιάζεται στην λειτουργία της αστυνομίας. Δεν θα έπρεπε ίσως να μας απασχολεί αν όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν το αίσθημα ασφάλειας λειτουργούσαν ορθά. Όμως σε μία χώρα που η ατιμωρησία λαμβάνει διαστάσεις, πολίτες βλέπουν τον αστυνομικό ως εχθρό κι όχι ως σύμμαχο, η πολυνομία δημιουργεί προβλήματα σοβαρά, η πολιτική επεμβαίνει προκαλώντας επιπρόσθετα ζητήματα και η νοοτροπία δείχνει έντονα σημάδια ανωριμότητας, τι ακριβώς αναζητούμε και τι ακριβώς θέλουμε;
Ακολουθώντας την πεπατημένη και αναπτύσσοντας όλοι μας συνδικαλιστικές λογικές, απαιτούμε δίχως νωρίτερα να αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι ανάγκες αυτές δεν θα πρέπει να υποδεικνύονται από τις οικονομικές… αντοχές ή από τα όσα το μνημόνιο επιτάσσει. Κοινώς το σχέδιο αυτό θα πρέπει να πείσει ότι εξυπηρετεί επιχειρησιακές ανάγκες κι όχι το κρατικό… ταμείο. Κι εδώ υπάρχει σήμερα ένα… κενό. Κενό πληροφόρησης και ενημέρωσης τουλάχιστον των αρμοδίων και τοπικών παραγόντων, σε περιοχές μάλιστα που υπάρχει φόβος για αύξηση της παραβατικότητας.
Σε κάθε περίπτωση η πολιτεία οφείλει να ενημερώσει αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της. Οι αλλαγές σίγουρα κρίνονται - και αυτές εκεί θα κριθούν - όταν θα εφαρμοστούν. Το στοίχημα όμως παραμένει και αφορά την στελέχωση. Διότι όσες αλλαγές κι αν γίνουν, αν δεν καλυφθούν με το κατάλληλο προσωπικό, τότε απλά θα είναι ένα "ανακάτεμα" για να καλύψει την ανικανότητα των αρμοδίων.  Σε ότι αφορά δε τα διάφορα κομματικά και τοπικά συμφέροντα, είναι δυστυχώς και για τους ίδιους συν-υπεύθυνα για την κατάσταση που σήμερα έχουμε οδηγηθεί.
Καταλήγω με μία παρατήρηση. Σίγουρα μία περιοχή δεν θα έπρεπε να νιώθει ασφάλεια έχοντας ένα Αστυνομικό Τμήμα το οποίο λειτουργεί βγάζοντας βάρδιες μόνο για την φύλαξή του. Όμως επίσης δεν θα νιώθει και ασφάλεια αν οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν δεν θα έχουν το κατάλληλο προσωπικό για την κάλυψη αναγκών, μεγάλων εκτάσεων που θα τεθούν υπό την ευθύνη του, με πολλά και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά.

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια


Υ.Γ. Όπως κι αν έχει, ότι κι αν γίνει με τα περί αναδιάρθρωσης τελικά, ένα είναι βέβαιο. Ότι οι αστυνομικοί θα εξακολουθήσουν να εργάζονται σκληρά, ανταποκρινόμενοι σε μία δύσκολη καθημερινότητα, καθώς σ' αυτούς απευθύνονται πάντα στα δύσκολα, ακόμα κι εκείνοι οι… επαναστάτες που τους λοιδορούν.