#www.KostaShow.com

Μη μου τον… Δήμαρχο τάραττε

Τη στιγμή που χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα, τη στιγμή που η σύνδεση με τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών... διακόπτεται, τη στιγμή που η… επικοινωνία μπαίνει σε προτεραιότητα από τον οποιοδήποτε αιρετό, την ίδια στιγμή είναι που ξεκινά ο πολιτικός χρόνος να μετρά αντίστροφα για τον ίδιο και συνεργάτες του.

Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία βίωσαν δύσκολες καταστάσεις την εβδομάδα που μας πέρασε, με την φονική κακοκαιρία να αφήνει πίσω της δυστυχώς τρεις νεκρούς. Ο «πρώτος δημότης» της μεσσηνιακής πρωτεύουσας όμως ήταν μακριά απ’ όλα αυτά. Στην... ασφάλεια που προσφέρει το γραφείο, επιχείρησε να ελέγξει και να δώσει λύσεις χωρίς ο ίδιος να έχει, όπως αποδείχθηκε από τα λεγόμενα και τις προπαγανδιστικές του ανακοινώσεις,  εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Θέλησε μάλιστα να υποβαθμίσει το όλο πρόβλημα, την ώρα που οι πολίτες πάλευαν με τις λάσπες έχοντας χάσει τις περιουσίες τους, την ώρα που υπουργοί, πρώην πρωθυπουργός και άλλοι φορείς είχαν κινητοποιηθεί ευρισκόμενοι δίπλα στους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας, την ώρα -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- που χάθηκαν τρεις ζωές.
Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν και για τις ευθύνες, όμως θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη η οποία όλοι περιμένουν σύντομα να αποφανθεί γι’ αυτές.
Όμως δεν μόνο εκεί το ζήτημα. Η περιοχή μας μετετράπη και σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω καταστροφής! Κι αυτό καθώς ο δήμαρχος ευρισκόμενος προφανώς σε πολιτικό πανικό αναζητά τρόπους να απεμπλακεί από τα δικά του αδιέξοδα. Αυτός που επέλεξε τον δρόμο των αναπλάσεων και των έργων βιτρίνας προσπαθεί σήμερα να πείσει τους ιθαγενείς ότι και πάλι κάποιος άλλος φταίει για την έλλειψη υποδομών στην πόλη. Όμως διαρκώς ο δήμαρχος των αναπλάσεων πέφτει σε αντιφάσεις, ειδικά όταν με αγωνία προσπαθεί να βάλει στο κάδρο των δικών του ευθυνών, τον πρώην πρωθυπουργό από τον οποίο η πόλη και ίδιος είναι προκλητικά ευνοημένοι.
Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα να αποφύγω αυτές τις ημέρες και υπό την πίεση των γεγονότων, να καταθέσω την οποία δική μου… καταγραφή. Κάθε φορά που έμπαινα στη διαδικασία να γράψω ένα κείμενο στο μυαλό μου ερχόταν η στιγμή, στην διάρκεια του έκτακτου δελτίου στο BEST, το πρωί της καταστροφής, όταν ο συνάδελφος Θέμης Κανελλόπουλος βουτηγμένος στις λάσπες από τις φτωχογειτονιές της Καλαμάτας μας μετέφερε με δάκρυα στα μάτια την είδηση του θανάτου μιας γυναίκας, πνιγμένης από τα νερά της αδιαφορίας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο καθένας γνωρίζει την αλήθεια, αντιλαμβάνεται από την ίδια την ζωή τι πραγματικά συμβαίνει, κρίνει και αξιολογεί. Οι ζημιές και εκτός Καλαμάτας μεγάλες. Και εκεί προφανώς υπάρχουν ευθύνες, γιατί δεν είναι μόνο η ένταση της βροχής, αλλά η ανυπαρξία σχεδιασμού και θωράκισης περιοχών, θυσία μπροστά σε έργα βιτρίνας για την ψήφο των ιθαγενών.
Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει ακόμα και σήμερα αναπάντητο είναι σε μία ενδεχόμενη νέα έντονη βροχόπτωση τι ακριβώς θα συμβεί κύριοι αρμόδιοι;

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια


Υ.Γ.: Σε παλαιότερα άρθρα, ακόμα και σε κείμενο λίγες ώρες πριν την φονική κακοκαιρία υπήρχε αναφορά στους κινδύνους, σύμφωνα με τα όσα οι πολίτες έλεγαν και δυστυχώς δεν διαψεύστηκαν. Για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι ο Δήμαρχος Καλαμάτας έχοντας παρουσία 10 ετών στην ηγεσία του Δήμου, είχε άλλες προτεραιότητες. Σήμερα λένε για 3,5 εκατ. ευρώ που το 2013 δεν τους έδωσε η Κυβέρνηση Σαμαρά. Γιατί επιλέγει να αναφερθεί τώρα και αλήθεια τι έλεγε τότε; Γιατί δεν έβαζε,,, χέρι στο πολυδιαφημισμένο πλεόνασμα των 10 και πλέον εκατομμυρίων για να κάνει αντιπλημμυρικά έργα; Γιατί θυσίασε τόσα χρόνια για έργα βιτρίνας αντί να θωρακίσει την πόλη με έργα ουσίας; Αν γνώριζε το πρόβλημα και διεκδικούσε τα χρήματα, τι έργα έστω και με ίδιους πόρους έκανε για να προλάβει το κακό, διότι σύμφωνα με τους κατοίκους ούτε σε καθαρισμό ρεμάτων δεν είχε προχωρήσει… Και πέρα απ’ όλα τα άλλα ερωτήματα, γιατί ο Δήμαρχος δεν επισκέφτηκε τους ανθρώπους και τις γειτονιές που καταστράφηκαν;