#www.KostaShow.com

Η αυτοδιοίκηση αντιμέτωπη με τον… κακό της εαυτό

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, "χτίζουμε" την Ελλάδα από την αρχή» είναι το μότο του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, με τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους γενικότερα του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης να επιχειρούν να στείλουν ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο προς την μεριά της κεντρικής διοίκησης του Κράτους όσο και στην μεριά της κοινωνίας που παρακολουθεί τις εξελίξεις, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στις περισσότερες απ' αυτές.

Όμως το εύκολο είναι να λέει κάποιος ότι αναλαμβάνει την ευθύνη όταν τον… κουμπαρά τον έχει άλλος, εκείνος ο οποίος στο τέλος θα ευθύνεται και για την… καθυστέρηση στο να ξεκινήσουμε και πάλι να "χτίζουμε" την χώρα από την αρχή. Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης άλλωστε είναι μέρος του συστήματος εκείνου που όλα αυτά τα χρόνια εξέθρεψε καταστάσεις που σήμερα τις "πυρπολούμε". Όχι δεν είναι όλοι ίδιοι, όχι δεν είμαι της άποψης περί συλλογικής ευθύνης που στην τελική δεν αποδίδει ευθύνη. Όμως ακόμα και σήμερα οι άρχοντες της αυτοδιοίκησης δεν έχουν πείσει την κοινωνία για τις καλές τους προθέσεις. Δεν έχουν πείσει ότι επιθυμούν την πλήρη απεμπλοκή τους από το κράτος - χορηγό.
Δυστυχώς οι αυτοδιοικητικοί δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη, όταν για χρόνια ολόκληρα αδυνατούν να δώσουν λύση σε βασικά προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, όπως η διαχείρισης των απορριμμάτων, εξυπηρετώντας σε πολλές περιπτώσεις το ένα ή το άλλο συμφέρον ή εμφανιζόμενοι αδύναμοι να συγκρουστούν για τον… λαό τους. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για άλλα "καυτά" ζητήματα. Δεν γίνεται να "χτιστεί" μια χώρα όταν δεν έχει αποφασιστεί αν θα χρησιμοποιηθούν νέα ή φθαρμένα υλικά. Όχι μόνο σε επίπεδο προσώπων, αλλά κυρίως στη νοοτροπία και στη λογική που θα ακολουθηθεί και η οποία υπό συνθήκες φυσιολογικές θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στα πολλά τοπικά αδιέξοδα.
Έχοντας χρόνια τώρα τοποθετηθεί υπέρ της συνολικής αλλαγής του μοντέλου διοίκησης, ειδικά στον τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ, δεν είμαι αισιόδοξος ότι διαθέτουμε την τόλμη της… αποκέντρωσης αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και αντιμετωπίζοντας τα καλά και τα άσχημα της επιλογής αυτής. Η κακοδιαχείριση ετών και οι σπατάλες που έχουν καταγραφεί αποτελούν δυστυχώς μια πραγματικότητα, με εξαιρέσεις προφανώς, όχι ικανές όμως για να γίνει η όποια… υπέρβαση.
Πέρα όμως από τις θεωρίες και με αφορμή το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, θα περιμένω με ενδιαφέρον την ανακοίνωση ενός τολμηρού σχεδίου το οποίο θα πείθει ότι μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την όποια… υπέρβαση ονειρεύεται η αυτοδιοίκηση. Άλλωστε χρόνια τώρα τα ίδια τα στελέχη της έγιναν… επαίτες των εκάστοτε Κυβερνήσεων "εξαργυρώνοντας" την κομματική στήριξη που νωρίτερα είχαν λάβει. Ευκαιρία να αποδείξουν ότι πέρα από τα λόγια, μπορούν να τολμήσουν και… πράξεις. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι μπορούν, το θέμα είναι αν όντως θέλουν… 

Του Κώστα Β. Τσερεντζούλια


Υ.Γ.: Στα καλά όλοι θέλουν αυτοδιοίκηση, αυτοτέλεια και γενικά πλήρη "αποδέσμευση" από την κρατική μηχανή και εξουσία. Στα άσχημα όμως; Όταν χρειαστεί οι δημότες να ενημερωθούν για την… λυπητερή; Ποιος Έλληνας Δήμαρχος θα… άντεχε να βάζει φόρους για να συντηρηθεί όλο το οικοδόμημα που σήμερα πληρώνει ο πολίτης και πάλι, αλλά τα… ακούει η εκάστοτε Κυβέρνηση; Ποιοι αυτοδιοικητικοί θα μπορούσαν να σηκώσουν και αναλάβουν όντως την πολιτική ευθύνη;